Vilken ryggsäck ska man välja?

Den bästa ryggsäcken har en balans mellan bekvämlighet och praktikalitet. Vad som gör en ryggsäck bekväm är delvis individuellt, men beror också på hur länge den ska bäras per etapp. Samma sak gäller det praktiska. En dagstur ställer andra krav än en utflykt på flera dagar.

Nedan kan du läsa om mina bästa tips när det kommer till att välja rätt ryggsäck. Jag är ingen expert, men jag har har gjort flera misstag som egentligen hade varit enkla att undvika – om något informerat mig i förväg.

Så här kommer den information jag önskade att någon gav mig, innan jag begav mig för att köpa ryggsäck.

Vad är viktigt att veta innan du köper ryggsäck?

Nedan skriver jag några rader om saker som är viktiga att ta i beaktning.

Här skriver jag om:

  • Vattenavvisning
  • Fack / förvaring
  • Storlek

Dessutom skriver jag om hur ett bra köpa av ryggsäck egentligen går till, och om ett sånt faktiskt är möjligt direkt i butiken eller på nätet.

Är alla ryggsäckar vattenavvisande?

En ryggsäck behöver inte vara vattentät om den inte riskerar att hamna i vattnet, däremot kan det vara fördelaktigt om ryggsäcken är vattenavvisande. Generellt sett skyddar vattenavvisande ryggsäckar inte speciellt bra mot regn. Därför kan det vara bra att köpa till ett regnöverdrag.

Räkna med att en vattenavvisande ryggsäck skyddar packningen från lättare regn, men ryggsäcken kommer att bli blöt.

Ett överdrag till ryggsäcken är som en ordentlig regnjacka och skyddar allt – inklusive ryggsäcken från att bli blöt.

Behöver en ryggsäck många fack?

Det kan vara n att köpa en ryggsäck med många fack. Facken får oss att snabbt visualisera vad vi skulle kunna fylla dem med, men är också distraherande från bättre lösningar.

Ett alternativ till inbyggda fack är att själv packa ryggsäcken i “kategorier” som försluts i påsar eller liknande.

Fördelen med att inte använda inbyggda fack inuti det stora utrymmet är att platsen istället kan formas utifrån ens egna behov.

Om ett fack exempelvis är precis för litet för att rymma något, så finns det inte mycket vi kan göra åt saken. Medan om vi själva grupperar artiklar i påsar kan vi bara införskaffa en större påse om så skulle behövas!

Är en större ryggsäck oftast bättre än en mindre?

Storleken på ryggsäcken är bara en faktor som påverkar hur mycket packning som ryms inom den. Hur många liter en ryggsäck rymmer säger väldigt lite om hur bra den är för äventyret.

Det absolut viktigaste vid val av ryggsäck är att den är bekväm att bära.

En ryggsäck som inte är bekväm förlorar hela sin funktion. Det är enklare att köpa mer “plats-effektiv” utrustning (som tar mindre plats) än att göra en ryggsäck som inte är bekväm att bära till mer bekväm.

Hur gör man ett bra köp av ryggsäck?

Det finns olika sätt att få till ett bra köpa av ryggsäck.

Det viktigaste är att den är bekväm, så kan storleken få anpassa sig lite därefter. Det andra alternativet innebär att anpassa ryggsäcken efter all essentiell packning som kan tänkas följa med – som också är oerhört viktigt att ta i beaktning.

En god balans mellan bekvämlighet och rymlighet är såklart önskansvärt, men samtidigt är troligen ingen ryggsäck helt perfekt heller.

Kan man avgöra om en ryggsäck är bra i butiken eller på nätet?

För att avgöra om en ryggsäck är bekväm behöver den först och främst packas med allt du tänker ha med dig på äventyret. Därefter måste den också prov-bäras under så lång tid dina etapper kommer att pågå. Det går inte av avgöra om en ryggsäck är bekväm i butiken eller på nätet.

Huruvida en ryggsäck är “bra nog” kan bara avgöras efter en längre tid med ryggsäcken på ryggen. Det innebär att köpet av ryggsäck egentligen inte borde anses vara avklarat förens ryggsäcken provats i sin naturliga miljö – dvs på äventyr.

Därför kan det vara bra att stämma av med personalen, eller företaget man handlar ifrån, gällande vilken returpolicy de har.

Köp på distans eller över nätet har alltid 14 dagar öppet köp enligt lag.

Samtidigt har många företag 30 dagars öppet köp, men huruvida man kan ta mer ryggsäcken på en hajk för att sedan lämna tillbaka den kan däremot variera.

Vad kan vara fel med en annars “bra” ryggsäck?

Baserat på egen erfarenhet så kan exempelvis axelbanden stoppa blodflödet till armarna – något som har att göra med bandens utformning och hur ryggsäcken är belastad. Det kan också vara så att midjebandet stryper blodflödet ner till benen.

En lång och smal ryggsäck belastar exempelvis rycken väldigt olika, jämfört med en ryggsäck som är kortare men utstickande från ryggen. Dessa faktorer, i kombination med axel / midjebandets konstruktion kan göra en till synes bra ryggsäck till helt obrukbar vid längre utflykter.

Är det viktigt med midjeband på ryggsäckar?

Midjebandet på ryggsäcken finns för att avlasta packningens vikt från axlarna – och istället belasta höftbenen. Ett bekvämt midjeband är viktigt, om inte viktigare, än bekväma axelband – speciellt vid längre utflykter.

En ojämnt viktfördelning mellan axlar och midjeband beror troligen på att rycksäcken är för stor eller liten för personen som bär den.