Vilken gröt är nyttigast?

Den nyttigaste gröten är den som kompletterar ens kost med såna näringsämnen som det råder brist på.

Utöver det är en nyttig gröt rik på fibrer, som också gör den bra för magen.

Toppingen som finns på gröten, eller i den, är också med och påverkar hur nyttig gröten blir.

Generellt sett är havregrynsgröt en väldigt nyttig gröt av flera anledningar, tex dess täthet på näring, och effekt på mättnadskänsla genom innehåller av fibret beta-glukan.

I mitt inlägg om fördelarna med just havregrynsgröt för viktnedgång kan du läsa mer.

Den minst nyttiga gröten är troligen risgrynsgröt som innehåller en signifikant del socker, väldigt lite fibrer och näring.

Risgrynsgröten som finns att köpa i affär liknar väldigt mycket risifrutti.

Jag har skrivit ett inlägg om hur nyttig en risifrutti är – spana in! 🙂

Vilken gröt innehåller mest fibrer och protein?

I tabellen nedan kan du se hur mycket fibrer och proten olika livsmedel relaterade till gröt innehåller.

Både protein och fibrer är två bättre mätvärden när det kommer till att laga den nyttigaste gröten.

GrötFibrerProtein
Havremjöl9.512
Fiberhavregryn1412
Havrekli1819
Vetemjöl3.510
Chaifrön3022
Cassavamjöl01.8
Dinkelflingor715
Durramjöl2.77
Boveteflingor3.79.8
Bovetemjöl3.79.8
Grahamsmjöl1111
Kokosmjöl50.619.3
Korngryn119
Majsmjöl2.95.5
Mandelmjöl9.921
Rågflingor199.2
Rågkross1310

I mitt inlägg om vilken frukt som innehåller mest fibrer kan du förutom att se en topplista, också läsa om hälsofördelarna med fibrer.

Så här summerar jag det inlägget:

Mat med mycket fibrer har också visat sig minska risken för diabetes, diverse former av cancer och underlätta vid viktnedgång genom dess effekt på aptit / mättnadskänsla.

Läs hela inlägget om varför fibrer är bra för hälsan här! 🙂

Det finns också flera inlägget om protein, några som jag rekommenderar är:

Vilken gröt är nyttigaste genom att innehålla minst kolhydrater och kalorier?

Nedan ser du en tabell som visar hur mycket kolhydrater och kalorier olika livsmedel relaterade till gröt innehåller.

Hur mycket kolhydrater och kalorier ens gröt innehåller i slutändan beror på hur mycket av ingrediensen som används, och hur tjock (energität) den serveras.

En lösare gröt innehåller av naturliga skäl med vatten, och därigenom mindre av ingrediensen som bidrar med kolhydrater och kalorier.

GrötKolhydraterKcal
Havremjöl58373
Fiberhavregryn54350
Havrekli45360
Vetemjöl70340
Chaifrön2.6460
Cassavamjöl86354
Dinkelflingor60340
Durramjöl75353
Boveteflingor71346
Bovetemjöl71346
Grahamsmjöl61340
Kokosmjöl8.9320
Korngryn65350
Majsmjöl75.1353
Mandelmjöl8.8600
Rågflingor55310
Rågkross61330

Det finns mycket att läsa om kolhydrater för att skapa sig en mer rättvisande bild.

Visste du exempelvis att det finns väldigt många olika typer av kolhydrater?

I mitt inlägg om de olika formerna av kolhydrater kan du läsa mer.

Jag vill också passa på att tips om några andra inlägg om kolhydrater, som kan vara relevant för dig som vill äta nyttigare.

Vilka tillbehör till gröten är nyttigast?

Ett bra sätt att göra gröten lite nyttigare att öka mängden vitaminer, mineraler och flavonoider (antioxidanter).

I mitt inlägg om flavonoider kan du se flera exempel på både frukt och grönsaker som är rika på flavonoider, men också läsa om de olika typerna (det finns många!).

Så här summerar jag det inlägget:

Flavonoider är en uppsättning fenol strukturer som främst hindrar reaktiva syre arter (sk. fri radikaler) från att orsaka skada i kroppen. Flavonoider förekommer i frukt och grönsaker, och har visat sig vara bra mot diverse former av hjärta-kärlsjukdomar.

Läs hela inlägget om flavonoider här!

Sen finns det något som heter polyfenoler, som också är bra att leta efter – när det kommer till topping för att göra gröten nyttigare.

Så här skriver jag i mitt inlägg om polyfenoler:

Polyfenoler är en form av antioxidant. Några vanliga polyfenoler är resveratrol, kurkumin, quercetin och katekin. Polyfenoler har visat sig vara bra mot inflammation, hjärt-kärlsjukdomar, neurodegenerativa sjukdomar, cancer och övervikt / fetma.

Läs hela inlägget, där kan du också se några exempel på livsmedel med mycket polyfenoler.

Några exempel på tillbehör som gör gröten nyttigare (som inte nämns ovan) är:

Acai

Acai ett bär som har antioxidativa egenskaper, och som på senare dagar har blir rätt trendigt – och med all rätt. Det finns många fördelar med att toppa sin gröt med acai.

Men visste du att all acai inte är lika nyttig?

I mitt inlägg om fördelarna med acai kan du läsa om nästintill allt som är värt att veta om bäret.

Maca

Precis som Acai, är maca också ett av de trendigare valen att toppa sin gröt med.

Allt som är trendigt har ofta underliggande belägg för att vara nyttig, men fördelarna är ofta överdrivna eller tagna ur sin kontext.

I mitt inlägg om maca kan du läsa om fördelarna med att addera denna rot till din gröt.

Kakao

Till skillnad från både Maca och Acai, så är hälsofördelarna med kakao bevisade i betydligt bredare utsträckning.

Så här skriver jag i mitt inlägg om kakao:

Kakao har enligt mycket forskning visat sig vara nyttigt genom att hämma inflammation och därigenom minska risken för hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, kognitiv funktion och huden.

Läs hela inlägget om hälsofördelarna med att addera kakao till gröten här! 🙂

Nötter

Även om nötter är kaloririka, så kan några enstaka och i variation förbättra ens förutsättningar att gå ner i vikt genom att förbättra kroppens olika funktioner.

Så här skriver jag i mitt inlägg där jag svarar på frågan om huruvida nötter är bra för viktnedgång:

Nötter är bra för viktnedgång genom att t ex förbättra tarmfloran som minskar inflammation och förbättra kroppens övergripande funktion. Även om nötter innehåller mycket kalorier, så visar forskning på att några få inte bidrar till viktuppgång – snarare till att vi går ner i vikt.

Läs hela inlägget om nötter och viktnedgång här! 🙂

Om du är på jakt efter de mest näringsrika nötter att toppa din gröt med, så rekommenderar jag inlägget där jag jämför näringsinnehållet i alla nötter.

Inlägget om näringen i olika nötter hittar du här! 🙂

Eller hoppa direkt in på fördelarna för några av de riktigt goda nötterna – genom att klicka på länkarna:

Och slutligen vill jag tips om mitt inlägg om jordnötssmör, som också är ett trendigt alternativ som topping för en nyttigare gröt.

Så här skriver jag i mitt inlägg om jordnötssmör:

Processen bakom att tillverka jordnötssmör påverkar näringsämnen i jordnötterna, delvis genom att utsätta näring för hög temperatur – och därigenom förstöra vissa, men inte alla, näringsämnen.

Läs hela inlägget, för att ta del av alla hälsofördelar med att toppa gröten med jordnötssmör! 🙂

Vilken är det nyttigaste sötningsmedlet till gröten?

Det finns hälsofördelar med alla sötningsmedel som inte är socker, men alla skiljer sig åt.

Det beror på att uppsättningen näringsämnen är väldigt olika, men också hur sötman upplevs.

Stevia påverkar exempelvis inte blodsockret i någon större utsträckning jämfört med dadlar, men båda är fördelar på hälsan när de ersätter vanligt socker.

I mitt inlägg om fördelarna med stevia skriver jag bland annat så här:

Stevia är ett sockerfritt sötningsmedel bättre än socker, genom att vara bra vid diabetes, viktnedgång, högt blodtryck, inflammation och kolesterol.

Läs hela inlägget om hälsofördelarna med att ha stevia i gröten här! 🙂

Och i mitt inlägg om dadlar skriver jag så här:

Dadlar är nyttigare än både socker och godis eftersom att frukten innehåller fenoler, fibrer och mineraler (magnesium, zink, mangan) som är bra för blodsockret / diabetiker.

Läs hela inlägget om fördelarna med att använda dadlar istället för socker här! 🙂

Som du märker så finns det många vägar att gå när det kommer till sötning av en gröt.

I mitt inlägg om sötningsmedel för diabetiker kan du hitta relevant information om några bättre alternativ.

Där skriver jag bland annat så här:

Stevia är ett bättre alternativ än socker, och artificiella sötningsmedel, men även andra naturliga sötningsmedel (sockeralkoholer) är bra för diabetiker – vissa bättre än andra.

Läs hela inlägget om vilket sötningsmedel som är bättre för diabetiker här! 🙂

Vilken frukt är nyttig att ha på gröten?

Frukt kommer i många olika former. Förutom att vara olika god, så all frukt också olika nyttigt.

Det finns bättre och sämre frukt att toppa sin gröt med, men generellt sett är frukt signifikant bättre än exempelvis sylt som oftast bara innehåller en massa socker.

I mitt inlägg om vilken frukt som innehåller minst socker, och samtidigt mest protein presenterar jag en topplista.

Där kan du se hur frukt skiljer sig när det kommer till mängden socker per kolhydrat, men också den totala mängden per frukt.

Vill du hellre läsa om näringsämnen i olika frukter och dess effekt på hälsan så rekommenderar jag dessa inlägg:

Katrinplommon
Banan
Vattenmelon
Russin