Vilka mellanmål är bra för viktnedgång?

Mellanmål är viktiga att äta, men samtidigt ett tecken på att en huvudsakliga måltid varit för lite för dagens behov.

Även om mellanmål är viktiga att äta för att reglera en annars låg energinivå, så är de generellt sett inte bra för viktnedgång. Det är bättre att äta större, och mer genomtänkta måltider, än att komplettera med mellanmål.

I mitt inlägg om om att äta mindre måltider kan du läsa om fördelarna med att äta större.

Så här summerar jag det inlägget:

Mindre portioner kan vara olika rika på kalorier, eftersom att exempelvis fett i form av olivolja tar mindre plats på tallriken men innehåller mer kalorier än exempelvis kokt ris (880 vs 120 kcal / 100 gram) som gör portionerna större.

Läs hela inlägget här! 🙂

För att kunna svara på frågan om vilka mellanmål som är bra för viktnedgång – behövs först ett syfte definieras för mellanmålet.

Är mellanmålet precis som “alla andra” måltider, och ska göra oss mätta, eller finns det möjligen ett annat syfte mer just detta specifika mål?

Dagens måltider består av frukost, lunch och middag – därefter har vi också mellanmål.

Kanske finns mellanmål för att ge allt annat ätande ett namn.

Jag tvivlar på att mellanmålet tagits fram för att ätas av alla, utan av en specifik grupp människor, vid specifika tillfällen.

Innan jag går in på vilka mellanmål som är bra för viktnedgång, så vill jag tips om mitt inlägg där jag svarar på frågan om även nyttiga mellanmål är viktiga att äta.

Så här summerar jag det inlägget:

Mellanmål är nyttiga när vi (kroppen) behöver energin eller näringen som målet tillför. Även nyttiga mellanmål kan vara mindre hälsosamt. Bra mellanmål kompenserar inte för en annars otillräcklig kost, utan för fysiska / mentala ansträngningar (typ träning) utöver det vanliga.

Läs hela inlägget här! 🙂

Vad är syftet med mellanmål vid viktnedgång?

Generellt sett anser jag inte att mellanmål ska vara mättande. De har istället en humörs lyftande effekt, som gör sträckan till nästa ordentliga måltid enklare.

Därför anser jag att ett mellanmål bör vara litet, men i form av något som VERKLIGEN får oss på bättre humör.

För mig handlar det exempelvis om riktigt mörk choklad, eller kakor (ja, de enklaste sorterna med vetemjöl och socker går bra) – och alltid med kaffe.

Mitt mellanmål kan handla om två bitar choklad eller två kakor. That’s it.

När ska man äta mellanmål för att gå ner i vikt?

Helst ska man undvika mellanmål, men dippar humöret vid fysisk aktivitet / friluftsdag etc finns inget att göra. Ät ditt mellanmål.

Det är viktigare att associera aktivitet med gott humör, än tvärtom.

Tidsmässigt är det onödigt med mellanmål om du själv anser dig klara dig fram tills nästa måltid.

Mellanmålet bör ses som en nödlösning, och inte ätas för att det känns “lite obekvämt”, eller för att mätta ett sug efter något sött.

Några bättre exempel på bra mellanmål för viktnedgång:

Här nedan kan du läsa om några exempel på bättre mellanmål för viktnedgång.

Men kom ihåg att mellanmålet inte avgör om du går ner i vikt eller inte. Det är helheten som avgör.

Så huruvida något exempel i listan nedan är bra eller inte, avgörs alltså hur det kompletterar din kost i övrigt.

1. Frukt

Det jag gillar med frukt är att de är förhållandevis små, söta och näringsrika. Mängden näring är inte jättehög i frukt, men avsevärt bättre än i exempelvis en risifrutti.

Läs gärna mitt inlägg om hur nyttigt risifrutti är här.

I mitt inlägg om frukt och viktnedgång skriver jag så här:

Frukt har enligt flera studier visat sig vara bra för överviktiga som vill gå ner i vikt. De minskar aptiten och kan uppmuntra till flera hälsosamma matvanor. Frukt leder till viktnedgång när den ersätter andra mindre nyttiga livsmedel.

Läs hela inlägget här! 🙂

2. Mörk Choklad

Mörk choklad har blivit ett relativt begrepp, nu när tillverkarna skriver “mörk choklad” på sådana chokladkakor med bara 45% kakao.

Med mörk choklad menar jag 85% och uppåt.

Det är såklart inte för alla. Det är inte bättre att äta en choklad med mindre kakao (om smaken inte faller en i smaken) – ät istället en frukt för att undvika onödigt socker.

I mitt inlägg om kakao kan du läsa mer om fördelen med livsmedlet.

Så här summerar jag det inlägget:

Kakao har enligt mycket forskning visat sig vara nyttigt genom att hämma inflammation och därigenom minska risken för hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, kognitiv funktion och huden.

Läs hela inlägget här! 🙂

3. Proteinbar.

Anledningen till varför proteinbars är med på listan beror varken på mängden protein, eller näring.

Proteinbars innehåller förhållandevis lite protein, och knappt någon näring. Men de är söta, goda och ett sätt på att lyfta ens humör.

Många proteinbars säljs utan tillsatt socker (som såklart är bra) och är dessutom väldigt små i storleken. Perfekt för att inte föräta sig.

Det är, enligt mig, avsevärt mycket bättre att äta en liten proteinbar än att smälla i sig en risifrutti, eller en hel chokladkaka.

En risifrutti innehåller långt mycket mer kalorier, eftersom att den totala mängden i förpackningen är större (men mindre per 100 gram).

Här kan du jämföra olika sockerfria proteinbars från Nicks, eller utbudet från Barebells här.

Är sockerfria mellanmål bra för viktnedgång?

Det finns väldigt få mellanmål (om ens något) som är sockerfritt – däremot förekommer mellanmål “utan tillsatt socker”.

Allt vi äter innehåller nämligen socker i olika utsträckning.

När det kommer till att välja rätt mellanmål för viktnedgång behöver man vara uppmärksam för vad sockret ersätt av.

Sockerfria drycker ersätts ofta med aspartam, som på senare dagar inte visat sig vara speciellt bra för varken viktnedgång eller hälsan.

Så här summerar jag mitt inlägg om aspartam:

De negativa effekterna på hälsan med aspartam som sötningsmedel är exempelvis inflammation via oxidativ stress, och försämrad kognitiv funktion (inlärning, beteende etc.). Aspartam är också förknippat med huvudvärk / migrän, oro och sömnproblem.

Läs hela inlägget här! 🙂

Mellanmål som musli eller granola innehåller oftas lite mycket socker, men i form av fruktos istället för vanligt vitt socker.

Det är med andra ord lite bättre, men inte anmärkningsvärt.

Så här skriver jag i mitt inlägg där jag jämfört fruktsocker med vanligt vitt socker:

Naturligt förekommande fruktsocker är nyttigare eftersom de förekommer tillsammans med näring och fibrer. Extraherat fruktos kan öka risken för högt blodsocker, insulinresistens och inflammation.

Läs hela inlägget här! 🙂