Kolhydrater i morötter – en komplett guide!

Nedan kan du läsa en enklare sammanställning av kolhydraterna i morötter, där jag också skriver några rader som vilka dessa är, och om huruvida de är “bra” eller “dåliga”.

Hur mycket kolhydrater innehåller morötter?

Nedan kan du se hur mycket kolhydrater morötter innehåller per 100 gram, och hur fördelningen av kolhydrater ser ut:

  • Total: 9.6 g
  • Fibrer: 2.8 g
  • Stärkelse: 1.4 g
  • Socker: 4.7 g

Källa Näring i morötter: Self Nutrition

Är kolhydraterna i morötter nyttiga?

Typen av kolhydrater i morötter är inte unika, däremot är uppsättningen fibrer, stärkelse och socker unik för morötter. Det är främst mängden fibrer som utgör de nyttigare kolhydraterna i morot. Till skillnad från många andra grönsaker så innehåller morot förhållandevis mycket fibrer.

Jag har skrivit ett inlägg om fördelarna med att äta frukt och grönsaker med mycket fibrer, som jag summerar så här:

Det finns många hälsofördelar med att äta frukt och grönsaker rika på fibrer, bla annat för tarmfunktion och tarmhälsa. Mat med mycket fibrer har också visat sig minska risken för diabetes, diverse former av cancer och underlätta vid viktnedgång genom dess effekt på aptit / mättnadskänsla.

Läs hela inlägget här! 🙂

Vilken vilken typ av kolhydrater (i form av fibrer) innehåller morötter?

Kolhydraterna i form av fibrer, som förekommer i morot, består främst av polysackarider, hemicellulosa och cellulosa som alla är bra för hälsan – enligt författarna bakom en granskning av befintlig forskning publicerad i Horticulture Research (2019). Det vanligaste fibret i morötter är cellulosa och utgör ca 80%.

Så här skriver författarna i granskningen:

The insoluble dietary fiber in the carrot pomace are mainly composed of pectic polysaccharides, hemicelluloses and cellulose and have desirable functions177. […] In the research of Chou et al., reducing particle sizes of the carrot insoluble fiber-rich fraction (IFF) can clearly enhance the function of fiber in gastrointestinal function.

Innehåller morötter mycket socker, jämfört med andra grönsaker?

För att avgöra om en grönsak innehåller mycket fibrer / socker kan de ställas i jämförelse med andra grönsaker, eller i proportion till en sockerinnehåll.

Nedan ser du hur mycket socker respektive fibrer som några vanliga grönsaker innehåller:

Första värdet visar socker, andra fibrer.

  • Broccoli: 1.7 g / 2.6 g
  • Lök: 4.2 g / 1.7 g
  • Tomat: 2.6 g / 1.2 g

Broccoli innehåller avsevärt mycket mindre socker, men likvärdigt med fibrer, medan exempelvis lök innehåller likvärdigt med socker men förhållandevis lite fibrer.

Är socker i morötter farligt?

Normalt påskyndar tillagning (kokning eller stekning) omvandlingen av stärkelse till socker. Det är relevant för exempelvis diabetiker. Morötter däremot, har en likvärdig effekt på blodsockret både som kokt och rå. Medan exempelvis potatis påverkar blodsockret avsevärt mer som kokt, än som råa.

Så här skriver författarna bakom en vetenskaplig studie publicerad i Diabetes Care (1984):

The study shows that cooking is responsible for the rapid increase in blood glucose after ingestion of cooked potato, while no such phenomenon is seen after cooking of carrots.

Däremot påverkar morötter också blodsockret, och skillnaden beskrivs enligt författarna som signifikant – även om den är avsevärt mycket lägre än potatis.

[…] but the responses were statistically different from blood glucose values during fasting alone (90-min value: 0.8 mmol/L).

Vilken typ av kolhydrater (i form av socker) innehåller morötter?

Morötter innehåller fruktos, trots att det är en grönsak och inte en frukt. Nästintill alla grönsaker innehåller fruktos, men avsevärt mycket mindre än frukt. Fruktsocker kan vara väldigt likt vanligt vitt socker, men när den förekommer i “hel frukt” är den avsevärt mycket nyttigare.

Så här summerar jag mitt inlägg där jag jämför vitt socker med fruktos:

Vitt socker består av 50% fruktos och 50% glukos – och är inte bättre än socker. Naturligt förekommande fruktsocker är nyttigare eftersom de förekommer tillsammans med näring och fibrer. Extraherat fruktos kan öka risken för högt blodsocker, insulinresistens och inflammation.

Läs hela inlägget här! 🙂

Jag har också skrivit ett inlägg om man går upp i vikt av att äta frukt, som också gäller grönsaker:

Frukt har enligt flera studier visat sig vara bra för överviktiga som vill gå ner i vikt. Den minskar aptiten och kan uppmuntra till flera hälsosamma matvanor. Frukt leder till viktnedgång när den ersätter andra mindre nyttiga livsmedel.

Läs hela inlägget här! 🙂

Är kolhydraterna (i form av stärkelse) nyttiga i morötter?

Mängden kolhydrater i morötter, i form av stärkelse, är inte konstant över tid. Den bryts ner med tiden, eller vi tillagning och omvandlas delvis till sockerarter. Det är ingenting unikt för morötter.

Så här skriver författarna bakom en vetenskaplig studie publicerad i i Scientia Horicularae (2013):

Sensory triangle tests and ranking tests of sweetness performed with juices produced from carrot roots revealed significant differences between freshly harvested and stored roots, indicating a gain in sweetness achieved by starch mobilization.

Morötter som är mognare förlorar sin stärkelse, och blir istället mer rika på sockerarter. Det behöver inte vara “hela världen” eftersom att all stärkelse inte är lika nyttig.

Gröna bananer är exempelvis rika på resistent stärkelse (nyttig), som omvandlas till socker i takt med att bananen bli gulare. Det är dåligt, men också vad som gör den sötare / godare.

Mängden stärkelse förändras i potatis också, den består av en nyttigare sort stärkelse i som ung, och av den mindre nyttigare formen som “mogen”.

I mitt inlägg om kalorier och kolhydrater i potatis kan du läsa mer! 🙂

Om morötter innehåller den nyttiga stärkelse amylos, eller den mindre nyttiga varianten amylopektin – hittade jag tyvärr ingen information om.

Men så här skriver författarna bakom en vetenskaplig studie publicerad i American Journal of Clinical Nutrition (1995), angående de 2 olika sorterna:

Fasting triglyceride concentrations were significantly lower in subjects who consumed the high-amylose compared with the standard-starch diet throughout the study. Chronic consumption of high-amylose foods normalized the insulin response of hyperinsulinemic subjects and showed a potential benefit for diabetic subjects.

Hur mycket av morotens stärkelse som omvandlas till socker är däremot förhållandevis låg, jämfört med exempelvis banan.

Är mängden kolhydrater i morötter bra vid LCHF?

Morötter är inte optimalt för LCHF eftersom att mängden socker ändå är förhållandevis hög jämfört med exempelvis gröna blad grönsaker. Däremot kan morötter lätt rymmas inom ramen för LCHF om den konsumeras i moderation, och tillsammans med mycket fetare livsmedel som nötter, fisk och oljor.

Om du däremot eftersträvar att hamna i ketos är morötter inte alls särskilt bra.

Det beror på att mängden socker i förhållande till näringen är hög, och begränsar dig från att kunna äta tillräcklig mängd kolhydrater omslutna av näring (utan att nå din maxgräns). Bättre är tex broccoli, avokado, sparris etc.