Hur många kalorier per dag om man tränar?

En person som tränar för att bygga muskler behöver tillräckligt med protein och kalorier, för att få bäst effekt. Protein är viktigare än kalorierna, även om båda är viktiga.

En person vill gå ner i vikt i samband med tärning behöver hålla sig till ens rekommenderade dagliga intag, och istället byta snabba kalorier (kolhydrater) mot långsamma (protein).

Nedan kan du läs amin tankar om hur mycket kalorier vi behöver i samband med träning.

Behöver man mer kalorier när man tränar?

Mer kalorier kan behövas när energibehovet under träning (eller i samband med kontinuerligt träning) ökar.

Huruvida någon behöver mer kalorier beror delvis på exempelvis dess humör, som tenderar att bli dåligt vid brist på energi.

Men också på önskade resultat.

Någon som vill gå ner i vikt kan i viss många gynnas av att se över sitt intag av kalorier (även om formen av kalorier spelar större roll, än att minska mängden).

Det är speciellt viktigt för personer som vill addera muskelmassa också.

Det är viktigare att kroppens behov av protein är uppfyllt, än att mängden kalorier är högre. Proteinet, inte kalorierna, spelar den allra största rollen för ökad muskelmassa.

Så här skriver författarna bakom en vetenskaplig studie publicerad i Journal of Sports Medicine and Physical Fitness (2002):

Results indicate that high-calorie supplements are effective in increasing BM and FFM when combined with RT. However, once individual protein requirements are met, energy content of the diet has the largest effect on body composition.

Hur många kalorier behöver man vid träning?

En person som tränar för att gå ner i vikt gör bäst i att inte underskrida det dagliga behovet av kalorier, även om det känns “logiskt”.

Träning för viktnedgång är värdelöst om kosten inte anpassas för viktnedgång också, eftersom att nästintill alla viktnedgång (och viktuppgång) beror på kosten.

Oavsett om träningen sker i form av konditionsträning eller styrketräning, så behöver i regel inte mer kalorier – så länge mängden protein är tillräckligt.

Hur mycket protein som behövs kan du läsa mer i mitt inlägg om protein.

Så här summerar jag inlägget:

WHO har satt 0.8 gram protein / dag som riktlinje – forskning visar att äldre, fysiskt inaktiva och personer som tränar behöver mer. I Finland rekommenderas över 1.1 gram . Protein om 1.6 – 2.2 gånger ens kroppsvikt fördelat på 4 måltider har visat sig ge optimal effekt i samband med träning.

Läs hela inlägget här! 🙂

Både personer som vill gå ner i vikt, eller upp i vikt (i form av muskler) behöver ökat sitt intag av protein för att stimulera proteinsyntesen och mättnadskänslan efter måltider.

Kan man äta för många kalorier vid träning?

Det är enklare att äta mer kalorier än kroppen behöver i samband med träning.

Anledningen till varför beror på att träning tenderar att öka apitet, och därigenom riskerar också mängden kalorier att öka.

Vissa, men inte alla, kan uppleva ett problem med att gå upp i vikt (i form av fett) när det börjar träna.

Anledningen beror ofta på att deras kosthållning (anledningen till övervikt) inte har förändrats, samtidigt som aptiten (från träningen) har ökat.

Träningen blir så kontraproduktiv, eftersom att intaget av mat som leder till viktuppgång ökar.

Även om träning förbränner kalorier, så är den chanslös mot en dålig kost. Ökar intaget av en redan dålig kost kan vi träna hur mycket vi vill, utan att gå ner i vikt.

I mitt inlägg om att gå upp vikigt ofrivilligt vid träning, kan du läsa mer.

Så här summerar jag det inlägget:

Träning leder enklare till viktuppgång när den kombineras med en ohälsosam relation till mat, eftersom att träning ökar aptit. Tömda glykogendepåer ökar aptit, som kan överkompenseras med kalorier eller med kalorier sämre anpassade för ens individuella metabolism / ämnesomsättning.

Läs hela inlägget här! 🙂