Är örter bra för levern?

Örter har både visat sig främja levern, och vara en vanlig orsak till leverskador. Kombination av örter är starkare förknippat med skador på levern, medan vissa enskilda örter har visat sig vara läkande. Antalet örter är många, och studier få – så behandling med örter är inte rekommenderat.

Nedan kan du läsa om vad jag lärt mig om huruvida örter är bra för lever, och i så fall, vilka örter som är bättre alternativ än andra, samt hur man undviker eventuell förgiftning.

Allt nedan är baserat på en ytlig granskning av befintlig forskning, så förvänta dig inte en komplett återspegling av helheten! 🙂

Örter – en introduktion!

Örter har använts i urminnes tider för att behandla diverse hälsoproblem, med mer eller mindre framgångsrik resultat. Bland annat används mjölkört för anti fibrotisk behandling, glycyrrhizin (lakrits) för att behandla kronisk viral hepatit.

Utöver att ha god effekt på hälsan, så har örter också visat sig vara farliga – även de vanliga, som ibland har visat sig leda till förvärrade symptom örten påstås läka.

Ovan är enligt författarna bakom en granskning av befintlig forskning publicerad i Digestive and Liver Disease (2007), som skriver så här:

Apart from therapeutic properties, reports are accumulating about liver injury after the intake of herbals, including those advertised for liver diseases.

Bland de örter som visat sig vara farliga är gamander, skelört, kava, chamaeleon gummifer, callilepsis laureola, chaparral och många fler.

Även författare bakom en granskning av befintlig forskning publicerad i Food and Chemical Toxicology (2017) uppmärksammar samma örter som potentiellt farliga, men också läkesilverax och grönt te extrakt.

Det har gjorts förhållandevis mycket forskning om hur extrakt från grönt te påverkar levern, som jag dedikerat ett helt inlägg för.

Så här summerar jag det inlägget:

Extrakt från grönt te i diverse tillskott (tex inom bodybuilding, viktnedgång etc.), kan orsaka skada på levern – inte genom att dricka vanligt grönt te. Katechinerna i te (främst EGCG) står i centrum för både skador och hälsofördelar (minskad risk för alkoholfri fettleversjukdom och levercancer).

Läs hela inlägget här! 🙂

Huruvida örter är bra för levern är högst oklart, eftersom att befintlig forskning är bristfällig och antalet örter många. Generellt sett är användningen av örter som behandlingsmetod mot diverse problem, inklusive levern, inte rekommenderat.

Forskarna i granskningen ovan (Digestive and Liver Disease, 2007) fortsätter med att skriva:

Since the evidence supporting the use of botanicals to treat chronic liver diseases is insufficient and only few of them are well standardised and free of potential serious side effects, most of these medications are not recommended outside clinical trials.

Utöver det kan kombinationen av örter leda till andra effekter än när de konsumeras separat, vilket leder till ett oändligt antal kombinationer och potentiellt skadliga scenarion.

Hur vanligt är det att örter är farliga?

Eftersom att förebyggande behandling med örter – av diverse sjukdomstillstånd har blivit populärt, har även risker uppmärksammats i takt med att allt fler drabbas. I USA beskrivs 20% av leverförgifningar vara relaterade till örter, 2.5% i indien och 70% i singapore.

Komplexiteten bakom huruvida örter är bra eller dåligt har delvis att göra med varje örts unika egenskaper, samt hur dessa korsreagerar med andra örter när det konsumeras tillsammans (ofta i färdiga produkter).

Tillskott inom följand områden har visat sig vara starkare förknippade med skador på levern orsakad av blandningar av örter.

Listan är i rangordning:

  1. Bodybuilding
  2. Viktnedgång
  3. Depression
  4. Sexuellt prestation
  5. Magproblem
  6. Immunförsvar
  7. Ledverk

Ovan är enligt författarna bakom en granskning av befintlig forskning publicerad i Hepatology (Wiley, 2017).

Not only single plant extract, but the interactions of the ingredients in a given herbal treatment formula determines the final clinical picture by finely tuning the balance between therapeutic effect and hepatotoxicity.

Citatet ovan kommer från författarna bakom en granskning av befintlig forskning publicerad i World Journal of Hepatology (2017), som också uppmärksammar några örter bra för levern.

Författarna nämner, precis som i studien ovan att mjölkört har visat sig vara en bra ört för levern genom att minska TNF (ett proinflammatoriska cytokin) och återställa immun regulatorisk dysfunktion av cellulärt tiol, en form av antioxidativt enzym som motverkar okontrollerade skada på protein, fett och DNA.

En annan studie uppmärksammas där kronärtskocka (som är en ört) och gurkmeja minskar skada (oxidativ stress) och därigenom har en bra effekt för att bibehålla leverns funktion.

Another study demonstrated that an edible plant Artichoke (Cynara scolymus L.) prevented CCl4 and oxidative stress-induced hepatotoxicity and it protected the liver. […]

Även kanel och lakrits uppmärksammas som en bättre ört för levern

Fennel (Foeniculum vulgare Mill.) and liquorice (Glycyrrhiza glabra L.) have also shown immunomodulatory and hepatoprotective effects.

Också enligt författarna bakom granskningen nämn ovan!

Vilka örter är bra för levern? En summering!

Jag lyckades hitta en granskning av befintlig forskning där författarna specifikt inriktat sig på hälsoeffekter från örter. Den är publicerad i Diseases (MDPI, 2018), och nedan hittar du en mycket kort summering:

Mjölkört

Örten har granskat i flera studie och visat sig ha bra effekt på alkoholfri fettleversjukdom.

[…] both Silybum and silymarin have been consistently studied with respect to NAFLD and have been shown to have therapeutic effects.

Vitlök

Örten innehåller bland annat S-allyl-cystein (SAC) som liknar resveratrol (ofta förknippat med rött vin) och har därigenom en bra effekt på levern.

SAC is very similar to resveratrol is its ability to act as a SIRT1 activator that induces the activation of the AMPKα pathway and reduces hepatic lipogenesis and lipotoxicity.

Ingefära

Ingefära är förutom en vanlig krydda också populär örtmedicin, som förknippats med Japanernas (i Okinawa) långa livslängd, och dessutom visat sig vara bra för personer med vissa typer av problem med levern.

Its main component is dihydro-5,6-dehydrokavain (DDK), a powerful anti-inflammatory and antioxidative agent, which may be a promising therapy for patients with NAFLD patients; however, it requires further research.

Ginkgo Biloba

Örten kommer från ett av de vanligare träden i Kina, och har visat sig vara bra genom att förbättra fettmetabolism och motverka oxidativ stress i levern.

Furthermore, the ability of Gingko biloba to increase antioxidative enzymes SOD, GPx, and catalase allow it to reduce the oxidative stress in the liver as well.

Ginseng

Ginseng innehåller ginsenosider och saponiner, som beskrivs bidra till örten läkande effekt på levern. Utöver används örten för att behandla andra metaboliska sjukdomar.

Current data on ginseng supplementation seems promising for future trials and use with NAFLD patients.

Övriga örter som uppmärksammats vara bra för levern är:

  • Rosmarin
  • Pepparmint
  • Basilika
  • Lavendel
  • Oregano
  • Salvia

Också enligt granskningen nämn ovan!

Örter är potentiellt bra för levern – ibland?

Det finns forskare som uppmärksammar riskerna med att kombinera örter med varandra, eftersom att vissa kan uppleva skador istället för hälsoeffekt.

Samtidigt finns det forskare som formulerar sig utifrån ett mer optimistiskt perspektiv där kombination av örter istället uppmuntras när det kommer till behandling av levern.

Så här skriver författaren bakom en granskning av befintlig forskning publicerad i Romanian Journal of Morphology & Embryology (2017):

[…] medical herbs may represent a significant source of medical agents that can be used as therapeutics in liver inflammation and fibrosis.

Och så här om att blanda olika örter för behandling av levern:

In addition, it was shown that mixtures of compounds of one plant species may exhibit a significant hepatoprotective effect as efficiently as or more efficiently than one of the compounds.

Det finns däremot fortfarande många luckor i vetskapen om hur örter påverkar kroppen. Ingen standardiserad behandlingsmetod finns att tillgå, av vad jag lyckats luska fram.