Är honung nyttigt? En hjälpsam guide!

Honung är nyttigt för oss att äta genom att exempelvis vara bra för hjärnan, hjärta-kärl, magen och huden. Honung är nyttigare alternativ än socker pga av dess antioxidanter, och ett bättre alternativ för diabetiker. Mängden näringsämnen varierar mellan olika typer av honung.

Nedan kan du läsa vad jag lärt mig om hur honung är nyttigt för oss att äta, och vad honung är bra för gällande kroppen – allt efter en ytlig granskning av befintlig forskning! 🙂

Vad innehåller honung som gör den nyttig?

Honung är nyttigt främst pga av sitt innehåll av polyfenoler, galangin, quercetin, kaempferol, luteolin och isorhamnetin, som alla finns i honung. Polyfenoler, naringenin och hesperitin varierar mest beroende på typen av honung.

Ovan är enligt författarna bakom en granskning av befintlig forskning publicerad i Pharmacognosy Research (2017), som också skriver:

Recent evidence has shown the presence of nearly thirty types of polyphenols in honey. The existence and levels of these polyphenols in honey can vary depending on the floral source, the climatic and geographical conditions.

Här är listan över näringsämnen i form av fenoler och flavonoider som generellt sett förekommer i honung, som också är en betydande anledning till varför honung är bättre än socker:

  • gallsyra
  • ellaginsyra
  • bensoesyra
  • kanelsyra
  • klorogensyra
  • koffeinsyra
  • isorhamnetin
  • ferulinsyror
  • myricetin
  • krysin
  • kumarinsyra
  • apigenin
  • quercetin
  • kaempferol
  • hesperitin
  • galangin
  • catechin
  • luteolin
  • naringenin

Honung innehåller strax över 80 gram kolhydrater fördelade på närmare 50% fruktos, 30% glukos, strax under 10% maltos och under 2% sucros.

Alla ovan (inklusive listan) kommer från granskningen nämn ovan, där författarna också skriver att honung är antimikrobiellt, och antiinflammatoriskt.

Vad är honung bra för?

Nedan kan du läsa korta summeringar om hur honung är nyttigt för:

  • Hjärta kärl
  • Hjärnan
  • Diabetiker
  • Magen
  • Huden

Är honung bra för Hjärta-kärl?

Honung är nyttigt för ens hjärta och kärlsystem genom dess innehåll av flavonoider och polyfenoler som bland annat verkar förebyggande mot blodplättar, och gör kärlen mjukare och mer flexibla (som annars riskerar bli stela, och orsaka högt blodtryck).

Men fördelarna är många fler, så här skriver författarna bakom en granskning av befintlig forskning publicerad i Pharmacognosy Research (2017):

According to modern scientific literature, honey may be useful and has protective effects for the treatment of various disease conditions such as diabetes mellitus, respiratory, gastrointestinal, cardiovascular, and nervous systems, even it is useful in cancer treatment because many types of antioxidant are present in honey.

Jag har dedikerat ett helt inlägg till flavonoider som jag summerar så här:

Flavonoider är en uppsättning fenolstrukturer som främst hindrar reaktiva syre arter (sk fri radikaler) från att orsaka skada i kroppen. Flavonoider förekommer i frukt och grönsaker, och har visat sig vara bra mot diverse former av hjärta-kärlsjukdomar.

Läs hela inlägget här, där jag också tipsar om mat som är rik på flavonoider! 🙂

Är honung nyttigt för hjärnan?

Tualang honung (djungel honung från Malaysia) har visat sig vara nyttigt för hjärnan genom att minska risken för neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimers, Parkinsons, och Huntingtons. Honung minskar den oxidativa stress i kroppen som annars orsakar skada – också kallat åldrande.

Ovan är enligt författarna bakom en granskning av befintlig forskning publicerad i Iranian Journal of Basic Medical Science (2019).

Förutom att vara nyttigt för hjärnan genoma motverka åldersrelaterade hjärnsjukdomar, så beskrivs honung också vara bra för minne och inlärning. Delvis genom att minska den oxidativa stressen (nämnd ovan) men också genom avregleringen av något vid namn BDNF (Brain-derived neurotrophic factor).

Så här skriver författar bakom granskning av befintlig forskning publicerad i Medical Sciences (MDPI, 2015):

The improvement of learning and memory by Tualang honey may be due to the significant improvement in brain morphology and enhancement of the brain cholinergic system, which is possibly secondary to reduction in brain oxidative damage and/or upregulation of BDNF concentration.

Läs mer om BDNF i mitt inlägg om träning och ångest! 🙂

Är honung bra för diabetiker?

Honung är bättre än socker för diabetiker, men generellt sett är kolhydrater inte speciellt bra eftersom att de påverkar blodsockret – ibland väldigt mycket. Effekten beror såklart på vilka kolhydrater man äter, eftersom att alla kolhydrater inte är lika.

Jag har dedikerat ett helt inlägg till att svara på vanliga frågor om bra mat för diabetiker, där jag bland annat skriver vad forskning säger om havregrynsgröt, ägg, morötter, banan, keso och nötter.

Så här summerar jag inlägget:

Generella “regler” att förhålla sig till gällande bra mat för diabetiker är att i största mån undvika processade kolhydrater, samt större mängd kolhydrater i form av socker. Omega 6 kan potentiellt förvärra diabetes – men forskningen är inte entydig. Mat med mycket fibrer är allra bäst för diabetiker.

Här kan du läsa hela inlägget! 🙂

Är honung nyttigt för magen?

Honung är nyttigt genom dess prebiotiska effekt genom sina olösliga oligosackarider (en form av kolhydrat). Det läs om de olika formerna av kolhydrater här.

Jag har också dedikerat ett helt inlägg om mat bra för magen där jag listar vanliga livsmedel (som enligt forskning) har visat sig vara bra för magen.

I inlägget svarar på hur (eller om) banan, te, blåbär, äpple, havregrynsgröt och nötter är bra för magen – och givetvis står där också några fler rader om hur honung är nyttig för magen!

Här kan du läsa hela inlägget! 🙂

Är honung nyttigt för huden?

Socker är bra mot hudbesvär när den appliceras på huden, men inte lika bra som honung. Anledningen till varför honung är bättre än socker beror på ännu bättre antibakteriell effekt, och läkning av sår. I mitt inlägg om hur socker och honung som behandling av hudbesvär kan du läsa om hur mycket bättre honungen är än sockret! 🙂

Läs inlägget om socker och honung för huden här! 🙂

Är honung nyttigare än socker?

Baserat på befintlig forskning finns mängder med hälsofördelar av att använda honung som alternativ istället för socker. RAW honung bevarar näringsämnen allra bäst, genom att undvika upphettning.